Mikro krediti

mikro krediti

Rastezanje kućnog budžeta iznad granica mogućnosti za prosječnog je Hrvata postala neizostavna disciplina preživljavanja. Primanja kao takva nisu dovoljna za financiranje svih mjesečnih troškova, pa se ljudi krpaju kako najbolje znaju i umiju. Okreću se obitelji i prijateljima, ali velik broj njih priznaje da im se ne sviđaju „propovijedi“ koje prilikom posuđivanja novca slušaju. Iz tog se razloga radije okreću financijskim institucijama jer im se ne da opravdavati na što novac troše i na što ga planiraju potrošiti.

Mikro krediti – mali iznosi koji spašavaju u pravom trenutku

Najtraženiji načini kreditiranja odnose se na manje iznose koji se brzo i lako vraćaju, a ne predstavljaju dugoročnu obavezu. Takvi su mikro krediti koji su posljednjih nekoliko godina izuzetno popularni zahvaljujući tome što su nenamjenski krediti i gotovinski krediti. Klijenti ih tako mogu iskoristiti za plaćanje režija, zatvaranje minusa na tekućem računu, iznenadne popravke, neplanirana slavlja i slično. Najprije su bili namijenjeni razvoju poduzetničke klime, poticanju samozapošljavanja i osmišljavanju patenata. No njihova ih je praktičnost gurnula u opću upotrebu.

Kako do mikro kredita?

Mikro krediti u ponudi su kreditnih kuća i banaka. Kreditne kuće omogućuju potpunu realizaciju preko interneta, dok banke najčešće pružaju mogućnost samo predaje zahtjeva online putem. Banke pod mikro kreditima podrazumijevaju najčešće mikro kredite po kreditnim karticama. Mikro kredit se isplaćuje na tekući račun i otplaćuje na mjesečnoj razini zajedno s ostalim troškovima na kreditnoj kartici. Najčešće se odobrava bez instrumenata osiguranja zato jer zbog manjih iznosa ne predstavlja prevelik rizik za banku.

Kreditne kuće omogućuju isplatu mikro kredita na tekući račun u najkraćem mogućem roku koji nije dulji od 24 sata od obrade zahtjeva. Cijeli je proces minimaliziran, što znači da vam je za mikro kredite dovoljna tek osobna iskaznica i kartica tekućeg računa. Nema dodatnih ovjera kod javnog bilježnika, naknada za obradu kredita, potvrda poslodavaca i slično.

Samim time ubrzava se proces obrade pa se novac može isplatiti jednako brzo što je od  izuzetne važnosti za sve one kojima je novac hitno potreban. Tada je svaka minuta važna.

Mikro krediti – koncept za Nobelovu nagradu

Za pojam mikro kredita odnosno mikrokredita zaslužan je bankar Muhammad Yunus. On je osmislio koncept mikro kredita – kreditnih linija za siromašne. Ideja je bila omogućiti kreditiranje svima onima koji ne zadovoljavaju uvjete za klasične kredite. Krediti su bili namijenjeni najsiromašnijem dijelu stanovništva što mu je donijelo Nobelovu nagradu za mir. Na taj je način htio poboljšati uvjete života i pomoći ljudima da se izdignu iz siromaštva.